Myofasciale lijnen zijn lijnen van bindweefsel door het lichaam

Wat moet je weten over myofascial lines!?

Hoe zou je het moeten behandelen? en zijn ze het zelfde als meridianen?

Myofasciale lijnen zijn lijnen van bindweefsel die door het hele lichaam lopen en spieren en gewrichten ondersteunen. Deze lijnen worden ook wel fasciale lijnen genoemd en worden gebruikt om beweging, stabiliteit en evenwicht in het lichaam te creëren.

Er zijn verschillende myofasciale lijnen die het lichaam doorkruisen, waaronder de achterste spierketen, de voorste spierketen, de laterale spierketen en de spierketen van de romp. Deze lijnen werken samen om het lichaam in balans te houden en de beweging te coördineren.

Myofasciale lijnen worden vaak gebruikt in de manuele therapie en kunnen worden behandeld met verschillende technieken, zoals massage, triggerpointtherapie en rekken. Deze technieken zijn bedoeld om de spanning en pijn in de spieren en gewrichten te verminderen en de beweging te verbeteren.

Myofasciale lijnen zijn niet hetzelfde als meridianen, die worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Meridianen zijn denkbeeldige lijnen die de stroom van energie door het lichaam volgen, terwijl myofasciale lijnen fysieke structuren zijn die de beweging ondersteunen.

Als fascia release therapeut leg je vaak eerst het lijnen spel uit. Mensen snapen dan eindelijk waarom zij bijvoorbeeld last hebben van een onder rug of tussen hun schouders. Deze inzichten nodigen uit tot een andere houding en oefeningen om hiermee aan het werk te gaan.

Zo kan het zijn dat iemand nek schouder klachten heeft en je bij de voeten gaat beginnen. Hoe dan denk je wellicht? kijk eens naar de volgende afbeeldingen.

de uiting van de klacht ligt dus vaak ergens anders. Mensen voelen bijvoorbeeld tintelingen in hun vingers, armen, tussen de schouder bladen, kuiten of onder de bal van je voet. Herken je dit? en word het tijd dat je er iets aan gaat doen… boek dan een behandeling bij mij of een andere fascia release therapeut bij je in de buurt.