spierpijn na een massage

Massage is een geweldige manier zijn om te ontspannen en spanning in het lichaam los te laten, maar toch ervaren veel mensen spierpijn na een massage. Hoewel dit voor sommige mensen misschien verrassend klinkt, is spierpijn na een massage eigenlijk heel normaal.

Er zijn meerdere oorzaken voor spierpijn na een massage. In dit artikel ontdek je waarom spierpijn na een massage optreedt en wat je zelf kunt doen om je beter voor te bereiden en te herstellen van toekomstige massagesessies om de resultaten te maximaliseren en maximaal voordeel uit elke massage te halen!

Waarom ontstaat spierpijn na een massage?

Spierpijn na massagetherapie ontstaat doordat massagetherapeuten diep in de spierweefsels werken om knopen en spanning los te maken, wat leidt tot kleine scheurtjes in de spiervezels. Dit proces is vergelijkbaar met wat er gebeurt tijdens intensieve trainingen bij sporters.

Het proces, dat bekend staat als vertraagde spierpijn (delayed onset muscle soreness of DOMS), geeft aan dat je spieren herstellen en sterker worden; DOMS-symptomen verdwijnen meestal binnen enkele dagen als onderdeel van een natuurlijk genezingsproces.

Ook hoofdpijn na massage komt voor

Naast spierpijn na een massage, ervaren sommige mensen ook hoofdpijn achteraf. Dit kan onder andere het gevolg zijn van het afvoeren van spanning en gifstoffen die in je lichaam zijn opgeslagen of van een verkeerde houding tijdens de massage.

Uitdroging is ook dikwijls de oorzaak; om jezelf te beschermen en hoofdpijn te voorkomen, moet je voldoende drinken. Zorg ervoor dat je zowel voor als na een massageafspraak, onvoldoende (water) drinkt.

Hoe lang duurt spierpijn na een massage?

Spierpijn na een massage verschilt per persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de intensiteit van de behandeling en de individuele lichamelijke conditie. Gemiddeld duurt spierpijn één tot drie dagen na een massage; het kan langer duren als dit je eerste massage was of als de massage bijzonder intensief was; luister altijd naar wat je lichaam je vertelt en neem de tijd voor herstel.

Hoe lang duurt spierpijn na een massage

Hoe bereid je je voor op een massage?

Een goede voorbereiding op een massage kan spierpijn verminderen en je ervaring verbeteren, dus hier zijn een paar nuttige tips:

  • Drink voldoende water: Goed hydrateren helpt je spieren om gifstoffen af te voeren.
  • Eet een lichte maaltijd: Eet geen grote maaltijden vlak voordat je gemasseerd wordt.
  • Communiceer met je therapeut: Bespreek eventuele klachten of aandachtspunten.
  • Ontspan vooraf: Doe lichte rekoefeningen om je spieren los te maken en te ontspannen.

Hoe herstel je na een massage?

Na een massagetherapie is het cruciaal dat je stappen onderneemt om het herstel te ondersteunen door een aantal nuttige suggesties te volgen:

  • Drink voldoende water: Water helpt bij het wegspoelen van gifstoffen die vrijkomen tijdens de massage en geeft je lichaam de tijd om te herstellen door te rusten en te ontspannen.
  • Gebruik warmte: Indien nodig kunnen warme baden of kompressen zorgen voor verzachtende warmte die spierpijn en pijn kan verlichten.
  • Lichte oefeningen doen: Lichte rekoefeningen kunnen de bloedsomloop verbeteren en stijfheid verlichten.

Boek een klachtgerichte massage

Wil je de voordelen van een massage ervaren en spierpijn verminderen? Klachtgericht Masseren biedt massages op maat die speciaal zijn afgestemd op de individuele behoeften van onze klanten, dus bel nu en maak een afspraak – ervaar de therapeutische eigenschappen zelf en ontdek het positieve effect op het algehele welzijn!