Waarom verantwoordelijkheid moeten nemen voor je eigen gezondheid.

Bessel van der Kolk, een prominente expert op het gebied van trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS), heeft in zijn werk aandacht besteed aan het belang van lichaamsgerichte therapieën bij het behandelen van trauma. In zijn boek “The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma” bespreekt hij hoe trauma niet alleen psychologische, maar ook fysiologische sporen achterlaat op het lichaam. Hij benadrukt dat traditionele praattherapieën niet altijd voldoende zijn om deze fysiologische aspecten van trauma aan te pakken.

Van der Kolk onderzoekt verschillende behandelmethoden die kunnen helpen bij het herstellen van de connectie tussen lichaam en geest, die vaak verstoord is bij mensen die aan trauma lijden. Hoewel hij een breed scala aan therapeutische benaderingen bespreekt, waaronder EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), yoga, en neurofeedback, benadrukt hij ook het potentieel van lichaamsgerichte therapieën zoals massage.

Massage en andere vormen van lichaamswerk kunnen bijdragen aan het herstelproces door te helpen ontspannen, de lichaamsbewustheid te vergroten, en de stressreactie te verminderen. Van der Kolk stelt dat dergelijke benaderingen bijzonder waardevol kunnen zijn omdat ze direct invloed hebben op het autonome zenuwstelsel, dat vaak ontregeld is bij mensen met PTSS.

Hij legt uit dat aanraking een krachtige manier kan zijn om niet-verbale boodschappen van veiligheid en comfort over te brengen, iets wat woorden soms niet kunnen. Dit kan bijzonder belangrijk zijn voor mensen die trauma hebben ervaren, vooral als het trauma gerelateerd is aan fysieke mishandeling of verwaarlozing. Door het lichaam direct aan te spreken, kunnen massage en soortgelijke therapieën helpen om traumagerelateerde spanning en angst te verminderen, en het gevoel van welzijn en verbondenheid met het eigen lichaam te verbeteren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dergelijke therapieën deel moeten uitmaken van een omvattende behandelstrategie, en idealiter onder begeleiding van professionals die getraind zijn in het werken met trauma.