connected tissue triggerpoint

Ons lijf bestaat uit verschillende onderdelen bindweefsel (myofascia) verbind alles met elkaar. Zo zijn er dus myofascialen lijnen die van alles met elkaar verbinden. Staan ze te strak, zijn ze gespannen dan leveren ze ongemakken op. Vaak is het niet erg maar soms helpt onze fascia ons zo goed iets te ondersteunen dat het klachten gaat opleveren. Dan is het tijd voor een behandeling. Maar voor ik daar na toe ga eerst nog een korte uitleg. Een spier die lang gespannen is word gezien als energievreter. Het Lichaam gaat dan deze spier ondersteunen door spieren vast te zetten, in te kapselen om ervoor te zorgen dat deze spier niet geblesseerd raakt tijdens deze overbelasting. Als een spier dus te lang een hoge spanning maakt het lijf dit gebied steeds minder mobiel.

Lokale fasciale lijnen kunnen soms verstorend werken. Bijvoorbeeld een schouder- arm of been functie bijvoorbeeld. Dit kan bijvoorbeeld tintelingen opleveren, zeurende aanwezig pijn, of branderig gevoel. Iets wat constant van aanwezig is, en je bewustzijn triggert met een ongemakkelijk gevoel. Wat ooit los zat zit vast en stroomt niet. Als je dan het bindweefsel aanpakt komt de stroming weer op gang. Ik voel het vooral als een ribbelige lijn of rul bindweefsel.

Reacties tijdens behandelingen zijn divers
Het aanpakken van de lijnen zorgt vaak voor een prikkeldraad gevoel,
Het gebied wordt weer warm, ik voel meer en later geen tintelingen meer.
Het is alsof de sluizen weer open gaan.

Na operaties spreekt men vaak van operative stijfheid. Deze werkt beperkend omdat de bindweefsel functies verstoord zijn. Deze weer in flow brengen zorgt voor een beter mobiliteit en bewegingsvrijheid. Aantal mensen die ik behandel heb die bijvoorbeeld hun arm niet hoger dan hun schouder krijgen en na de eerste behandeling soms al helemaal hun vrijheid terug hebben is bijzonder. Het draait dus niet alleen om spieren…

Over de tijd van de behandeling: soms kan het echt heel snel gaan zeker bij RSI achtige klachten (afhankelijk van de duur) soms wel in 1 sessie over is.

Als we spreken over het arm schouder gebied is het handig dat de therapeut er bij kan. Houd dus rekening met kleding of ondergoed waar je je comfortabel in voelt tijdens de behandeling.