massage na een operatie

Heb je ooit gehoord van de voordelen van massage therapie bij het verminderen van pijn na een operatie? Onderzoek op dit gebied heeft echter vaak tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Maar vrees niet! Een recente samenvattende analyse van verschillende onderzoeken werpt nieuw licht op dit onderwerp.

In deze studie werden verschillende onderzoeken geanalyseerd om de effecten van massage therapie (MT) op postoperatieve pijn te onderzoeken. De onderzoekers doorzochten drie bekende databases en selecteerden 33 onderzoeken die aan hun criteria voldeden.

De resultaten van de analyse waren opmerkelijk. Het bleek dat massage therapie daadwerkelijk effectief is bij het verminderen van postoperatieve pijn. Dit gold zowel op korte termijn, direct na de massage, als op lange termijn, tot 4-6 weken na de behandeling.

Wat interessant is, is dat de duur van de massage en het aantal massages geen invloed leken te hebben op het effect ervan. Dus, of de massage kort of lang duurde, en of de patiënt één of meerdere sessies kreeg, maakte geen verschil in de vermindering van pijn.

Daarnaast was er geen significant verschil tussen verschillende typen massage therapie. Dus, of het nu gaat om ontspanningsmassage, deep tissue massage of een andere vorm van massage, allemaal kunnen ze helpen bij het verminderen van postoperatieve pijn.

Opvallend was dat massage therapie effectiever leek te zijn bij volwassenen en specifiek bij keizersnede en hartoperaties. Hoewel er geen grote verschillen waren tussen deze chirurgische ingrepen, wees het onderzoek uit dat massage therapie bij deze specifieke gevallen een beter pijnstillend effect had dan bij orthopedische operaties.

Het is belangrijk om te vermelden dat er enkele beperkingen zijn aan dit onderzoek. Aangezien alleen Engelstalige onderzoeken zijn meegenomen, kan er sprake zijn van publicatiebias. Daarnaast waren de onderzoeken erg divers en ontbrak het aan dubbelblinde onderzoeken. Dit betekent dat er nog meer onderzoek nodig is om deze resultaten te bevestigen.

Al met al wijst deze samenvattende analyse erop dat massage therapie een effectieve behandeling kan zijn voor het verminderen van postoperatieve pijn. Het kan een waardevolle toevoeging zijn aan het herstelproces na een operatie.

Dus, als je binnenkort een operatie ondergaat, overweeg dan om massage therapie als onderdeel van je herstelplan te integreren. Praat met je arts of chirurg over de mogelijkheden en vraag naar de beste aanpak voor jouw specifieke situatie.

Bron:
[Link naar het artikel](https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/36309174)

Onthoud dat massage therapie slechts één van de vele tools is die beschikbaar zijn om pijn te verlichten na een operatie. Raadpleeg altijd een professional en volg hun advies op om de beste zorg en onder