wetenschappelijk onderzoek

Ja, er is wetenschappelijk bewijs dat massage goed is voor de gezondheid en het welzijn. Onderzoek toont aan dat massage kan helpen bij het verlichten van spierpijn, het verbeteren van de bloedcirculatie, het verminderen van stress en angst, en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine toonde bijvoorbeeld aan dat massage de niveaus van het stresshormoon cortisol kan verlagen en tegelijkertijd de niveaus van serotonine en dopamine, die verband houden met geluk en welzijn, kan verhogen. Een andere studie gepubliceerd in het Archives of Physical Medicine and Rehabilitation toonde aan dat massage effectief was bij het verminderen van pijn en stijfheid bij patiënten met chronische lage rugpijn.

Er zijn ook studies die aantonen dat massage kan helpen bij het verminderen van angst en depressie bij mensen met chronische ziekten, zoals kanker en fibromyalgie. Over het algemeen kan massage dus zeker bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid en het welzijn, en het kan een waardevolle aanvulling zijn op andere medische behandelingen.

Kijk maar eens op Google Scholar wat ze bijvoorbeeld zeggen over fascia en emoties.